Opublikowany przez: LwiaMatka 2019-07-30 21:41:19
Autor zdjęcia/źródło: Co zawiera siara @Photo by Luiza Braun on Unsplash
Siara jest wyjątkowym pokarmem – po pierwsze dlatego, że wydziela się tylko od pierwszych godzin, do dwóch dni po porodzie. Po drugie - jej skład znacznie różni się od mleka kobiecego, które gruczoły mlekowe wytworzą w następnych dniach. Siara może się tworzyć w gruczołach mlekowych przyszłej mamy już kilka dni przed porodem. Natomiast jej wydzielanie zazwyczaj zaczyna się tuż po nim. Gruczoły mlekowe produkują niewielką ilość tego niesamowicie ważnego pierwszego pokarmu, ale zazwyczaj jest ona wystarczająca dla noworodka. Bobasowi wystarczy 50 do 100 ml siary na dobę.
Siarę często określa się mianem „cudownego mleka”, ponieważ jest niezwykle istotna dla rozwoju noworodka od pierwszych dni. Dzięki jej zawartości, dziecko uodparnia się na wiele patogenów, a także wydala pierwszą smółkę. Siara ma postać dość gęstą, zwykle w kolorze kremowym. Jest niezwykle bogata w białka i ciała odpornościowe, a także witaminy. Zawiera mało tłuszczów i cukrów, dlatego jest lekkostrawna, dzięki czemu dobrze przechodzi przez układ pokarmowy noworodka i kończy pod postacią smółki. Siara zawiera istotne immunoglobuliny, które pozwalają dziecku uodpornić się między innymi przeciwko polio, grypie, czy niektórym wirusom. Zawiera sporą ilość przeciwciał IgA, które nie są w pełni wchłaniane w układzie pokarmowym, ale osiadają na nabłonku chroniąc niedojrzały układ pokarmowy dziecka. Natomiast obecne w siarze prostaglandyny, działają ochronnie na żołądek i inne narządy wewnętrzne. Dlatego już od pierwszych chwil po porodzie warto zadbać o pobudzenie laktacji. Sprzyja temu między innymi kangurowanie dziecka i częste przystawianie do piersi. Okres występowania siary jest bardzo krótki, a pojawiające się po niej tzw. mleko przejściowe ma już zupełnie inny skład i konsystencję.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.